top of page

NFT - Kryptokunst

Jeg har solgt min første NFT!


Jeg hørte om NFT (Non-fungible-Token) for ca 2 uker siden, -forsto ikke bæret av hva det var men ble nysgjerrig nok til å lese litt om det. Forsto om mulig enda mindre, -men med lite annet å gjøre, corona-and-all, så tenkte jeg at dette kan jeg jo prøve å lære meg da.


Nå har jeg altså solgt min første NFT, -og det må jeg bare si; at om jeg aldri selger en eneste til så var det jammen verd det for den følelsen jeg fikk da bekreftelsen om salget kom inn. Fy søren så utrolig gøy!!!!


Dette er Stillness of heart - Linda Kristiansen NFT Collection - Digital edition 1/1. Animert 12 sek. Orginalen går i en loop.


Det er ikke enkelt å forklare hva dette er og hvordan man lager og selger en NFT. Selv er jeg er langt fra noen ekspert, men iom jeg har klart å komme meg igjennom jungelen av informasjon og ut på andre siden med et lite salg, så tenkte jeg i hvert fall at jeg kunne skrive ned noe om min egen erfaring og tipse om ressurser til å lære mer.

 

Disclaimer: Jeg understreker at hele dette blogginnlegget er kun basert på mine egne erfaringer og jeg garanterer ikke for riktigheten verken her eller i oppslagene jeg linker til.

Dette er kun min erfaring om temaet så langt.

 

Først noen linker som forklarer hva som er hva, hovedsakelig på norsk;

· Hva er Ethereum? Wikipedia og Ethereum.org


NFT plattformer

Det finnes mange plattformer for salg av NFT og de fleste har, antagelig på grunn av en eksplosjon i dette markedet den siste tiden, blitt veldig vanskelig å komme inn på. De fleste krever at man sender en søknad, for eksempel på MakersPlace og Nifty Gateway. På andre sider må man inviteres av noen som allerede er der, eks Foundation. Ephimera som kun formidler kamerabaserte NFT har for øyeblikket stengt for søkere pga den store pågangen. Opensea derimot, er et av de største markedene, og her kan du registrere deg uten noe formelt opptak.


Synlighet

Det er vanskelig å bli synlig, spesielt på Opensea som er så stort, -så om du bare legger ut noen NFT der er det lite sannsynlig at noen legger merke til det. Det krever altså et stort promoteringsengasjement å komme noen vei og den aller beste plassen å gjøre seg synlig på er på Twitter. Det er her NFT-samfunnet samles. Er du aktiv og gjør deg kjent der så er det både støtte og hjelp og få. De som gjør det veldig bra så langt er nok de som allerede hadde stor følgerskare i sosiale medier og har i så måte kommet "fremst i køen" . Men - når det er sagt - jeg tenker at prøver man ikke så skjer det jo heller ingenting. Når det gjelder dette markedet er ingenting forutsigbart og alt kan skje.

Spenningen i seg selv er jo nesten verd å prøve seg for :)


Gwei/Gas fee

Fant ingen norsk side å lenke til for informasjon så her kommer min egen forklaring.

Dette er kort forklart det gebyret du betaler for å belaste ethereum-blokkjeden for transaksjoner du gjør der. Som f.eks å opprette en NFT eller signere en kontrakt.

De fleste plattformene krever at du betaler gas fee hver gang du skal opprette en ny NFT. På Opensea derimot må du betale gas fee for å åpne din konto der. Når du har gjort dette kan du opprette så mange NFT du vil der uten nye gebyr. Kommer du til dette punktet vil jeg anbefale å bruke GasNow for å holde øye med prisene. De varierer veldig, og det kan absolutt lønne seg å vente på rette tidspunktet for å gjennomføre en transaksjon.


Rettigheter/Copyright

Du selger ikke eiendomsretten til dine egne bilder/verk.

Kjøperen får såkalt ikke-kommersielle rettigheter og kan kun bruke filen til sin private samling. Du kan i så måte sammenligne dette med å selge print. Det opprettes et digitalt opplag og en NFT inneholder et garantibevis for en samler. Det beviser hvem som til en hver tid er eneste eier av den spesifike digitale filen. Som når du sender med et sertifikat når du selger et print eller maleri. Den som har sertifikatet er den eneste som kan si han innehar orginalen. Er det en bildefil kan den vanligvis printes til personlig bruk, men det kan ikke selges eller kopieres videre på noen måte. Sammenlignet med at en som kjøper et kunsttrykk eller maleri ikke kan kopiere dette og selge print.


Veldig mange NFT er 3d, animasjoner eller gifs, men mer og mer bildefiler gjør også sitt inntog. Du kan så klart selv velge oppløsning og størrelse på filen du laster opp, men jeg vil anbefale å tenke på at en kjøper bør kunne ha mulighet til å se filen f.eks på en digital skjerm i sitt hjem. Den bør derfor ha god oppløsning.


Selve NFT-filen kan selges videre og her kommer det geniale med det hele. All informasjon som først er lagt inn følger filen videre og dette kan ikke endres på noen måte. Det programmeres inn en royaltyavtale i hver NFT sånn at dersom det forekommer et videresalg så mottar opprinnelig eier, dvs fotografen / kunstneren, en fastsatt prosent av videresalgsbeløpet hver gang.

All historikk til en NFT er også synlig i blokkjeden og når du har solgt noe kan du til evig tid følge med filen videre og hva som skjer med den.


Jeg setter punktum her i første omgang. Det kommer kanskje en oppdatering/nytt innlegg seinere dersom det oppfattes interessant.


God påske til alle sammen!:)
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page